Jernih dan Mencerahkan

Bertambah, Kini 17 Orang Positif Cacar Monyet di Jakarta

37 339

Kinipaham – Dinas Kesehatan DKI Jakarta menyatakan bahwa kasus cacar monyet (monkeypox) bertambah empat per hari ini, Jumat (27/10/2023).

Berdasarkan data Kemenkes, pada 13 dan 19 Oktober 2023, masing-masing baru ada satu pasien cacar monyet. Kemudian, pasien bertambah lima pada 21 Oktober 2023.

Selanjutnya, pada 23 Oktober 2023, terdapat tambahan dua kasus positif.

Lalu pada 24 Oktober 2023 ada tiga kasus tambahan. Sementara pada 25 dan 26 Oktober terdapat masing-masing tambahan dua kasus positif cacar monyet.

Jumlah pasien positif cacar monyet mencapai 17 orang per Kamis (26/10/2023) pukul 19.00 WIB.

Diketahui, kasus monkeypox pertama yang masuk ke Indonesia dilaporkan pada, Agustus 2022 dan satu kasus positif, pada tanggal 13 oktober 2023.

Dalam data yang tersedia menunjukan bahwa, pasien positif monkeypox adalah laki-laki berusia produktif mayoritas atau sekitar 71% adalah laki-laki berusia 25-29 tahun dan 29% adalah laki-laki berusia 30-39 tahun.

Dari hasil data tersebut juga diketahui 6 pasien monkeypox memiliki penyakit HIV (ODHIV), 1 orang terpapar monkeypox akibat kontak seksual yang beresiko.

Direktur Jenderal Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Maxi Rein Rondowunu mengatakan dalam keterangan tertulis, Kementerian Kesehatan bergegas melakukan upaya penanggulangan seperti salah satunya adalah dengan melakukan vaksinasi monkeypox dengan memfokuskan pada populasi yang mempunyai resiko yang tinggi.

Kriteria penerima vaksin monkeypox adalah untuk laki-laki dalam 2 minggu terakhir melakukan hubungan seksual berisiko dengan sesama jenis yang terjangkit ODHIV.

Juru Bicara Kemenkes Mohammad Syahril mengungkapkan jika pihaknya menyediakan vaksinasi cacar monyet untuk 500 orang dari kelompok berisiko di DKI Jakarta. Akan diberikan mulai satu minggu ke depan.

Selain itu, Kemenkes juga akan melakukan sosialisasi dan edukasi untuk mencegah cacar monyet.

Menurut Syahril, masyarakat harus hidup bersih dan sehat, memakai masker, serta mencuci tangan dengan air mengalir dan sabun. Masyarakat juga perlu menghindari kontak dengan kulit dan luka dari pasien yang positif cacar monyet.

Lebih lanjut, pasien yang melakukan kontak erat seksual dengan pasien akan diisolasi dan dilakukan pemeriksaan di laboratorium.

Tiap ada kasus positif, akan langsung dilakukan isolasi di rumah sakit. Termasuk suspek yang sedang menunggu hasil PCR.

Pihak Kemenkes juga akan menyiagakan ruang isolasi rumah sakit, menyiapkan obat antivirus dan melakukan koordinasi dengan para pakar.*

Laporan Michelle Angella

37 Komen
  1. Kenneth Butler

    Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

  2. Small SEO Tool

    you are truly a just right webmaster The site loading speed is incredible It kind of feels that youre doing any distinctive trick In addition The contents are masterwork you have done a great activity in this matter

  3. Tree Mail

    Attractive section of content I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast

  4. What i do not realize is in fact how you are no longer actually much more wellfavored than you might be right now Youre very intelligent You recognize thus considerably in relation to this topic made me in my view believe it from numerous numerous angles Its like men and women are not fascinated until it is one thing to do with Lady gaga Your own stuffs excellent All the time handle it up

  5. Tropic Keto Review

    I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty You are wonderful Thanks

  6. Adaline Runte

    Great post! Very informative and well-written. Looking forward to more content from this blog!Thank you

  7. Nick Graham

    Hello i think that i saw you visited my weblog so i came to Return the favore Im trying to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

  8. Puravive

    hiI like your writing so much share we be in contact more approximately your article on AOL I need a specialist in this area to resolve my problem Maybe that is you Looking ahead to see you

  9. Geoffrey Gutkowski

    Privacy and User-Friendly Design

  10. olehkhavylo

    Hi Neat post Theres an issue together with your web site in internet explorer may test this IE still is the marketplace chief and a good component of people will pass over your fantastic writing due to this problem

  11. VAF shortener

    Terima kasih atas informasi yang sangat bermanfaat! Saya selalu mencari sumber berita yang dapat memberikan wawasan mendalam seperti yang diberikan oleh website ini. Sangat membantu untuk tetap terhubung dengan berita terkini dan relevan.Oh ya, sambil kita berbicara tentang keterhubungan online, jangan lupa cek juga V.af, penyedia URL shortener terbaik yang membantu mempersingkat dan menyederhanakan tautan Anda. Dengan V.af, pengalaman berbagi tautan menjadi lebih efisien dan stylish. Jangan lewatkan untuk mencoba! 👍✨

  12. URL Shortener

    Woah, gue baru aja cek website ini, bener-bener keren! Antarmukanya gampang dimengerti dan desainnya oke banget. Puas deh! Oh ya, kalo lo suka ngutak-atik link dan bikin biolink kaya di Bitly, coba deh mampir ke v.af. Sama-sama nyaman, tapi v.af punya kelebihan sendiri. Gue yakin lo bakal demen. Jadi, jangan ragu buat cek langsung di v.af, yaa! 👍

  13. VAF shortener

    Hai! Situs webmu keren, dan aku sangat suka dengan informasinya serta gaya santainya. Terima kasih besar atas kerja kerasmu! Ayo ngobrol segera. Oh ya, pernahkah kamu memikirkan untuk mempersingkat tautanmu dan menambahkan sentuhan ekstra? Coba v.af! Di sana kamu bisa membuat kode QR dan membuat halaman bio seperti Linktree. Sangat praktis. Lihatlah dan mari menjaga semuanya tetap sederhana! 🚀

  14. Timewires

    hiI like your writing so much share we be in contact more approximately your article on AOL I need a specialist in this area to resolve my problem Maybe that is you Looking ahead to see you

  15. FeedNotes

    Wow amazing blog layout How long have you been blogging for you made blogging look easy The overall look of your web site is magnificent as well as the content

  16. JournalBeast

    What i do not realize is in fact how you are no longer actually much more wellfavored than you might be right now Youre very intelligent You recognize thus considerably in relation to this topic made me in my view believe it from numerous numerous angles Its like men and women are not fascinated until it is one thing to do with Lady gaga Your own stuffs excellent All the time handle it up

  17. NewsOuter

    Usually I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very compelled me to take a look at and do so Your writing taste has been amazed me Thanks quite nice post

  18. Buzzen

    Wow superb blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is magnificent as well as the content

  19. BreakReloadd

    Thank you I have just been searching for information approximately this topic for a while and yours is the best I have found out so far However what in regards to the bottom line Are you certain concerning the supply

  20. FeedNotess

    I loved as much as youll receive carried out right here The sketch is tasteful your authored material stylish nonetheless you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

  21. BuzzGalaa

    Fantastic site A lot of helpful info here Im sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious And naturally thanks on your sweat

  22. URL Shortener

    Terima kasih banget atas infonya yang super bermanfaat! Gak pernah kecewa sama beritanya yang selalu update dan relevan di situs ini. Nah, buat kalian yang suka mendekin link, saran gue nih, cobain deh V.af! Udah gue pake, rasanya efisiensinya juara banget. Plus, desainnya keren abis! Langsung aja cek di V.af ya. Terima kasih lagi buat konten keren di situs ini, semangat terus! 🚀🌟

  23. JournalBeastt

    I loved as much as youll receive carried out right here The sketch is attractive your authored material stylish nonetheless you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

  24. BlogSeventyy

    you are in reality a good webmaster The website loading velocity is amazing It sort of feels that youre doing any distinctive trick Also The contents are masterwork you have done a fantastic job in this topic

  25. CinerNewss

    Hi my loved one I wish to say that this post is amazing nice written and include approximately all vital infos Id like to peer more posts like this

  26. nyaffairss

    helloI really like your writing so a lot share we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL I need an expert in this house to unravel my problem May be that is you Taking a look ahead to see you

  27. nyafffairs

    Simply desire to say your article is as surprising The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post Thanks a million and please carry on the gratifying work

  28. arredia

    Somebody essentially help to make significantly articles Id state This is the first time I frequented your web page and up to now I surprised with the research you made to make this actual post incredible Fantastic job

  29. Kathlyn DuBuque

    Facebook’ta takipçi, beğeni, sayfa beğeni, video görüntülenme ve yorum gibi hizmetler sunan takiple.com.tr, şirketlerin ve bireylerin platformdaki etkileşimlerini artırmalarına yardımcı olabilir.

  30. BlogMerkk

    My brother recommended I might like this web site He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

  31. Alek Dibbert

    Sosyal medya platformlarında etkileşimi artırmak için takiple.com.tr’nin sunduğu ipuçları ve stratejilerle, hesaplarınızın etkileşimini artırabilir ve daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.

  32. Reggie Murazik

    Ongoing Rewards: Continuous income as your referrals stay subscribed.

  33. Facebook’ta takipçi, beğeni, sayfa beğeni, video görüntülenme ve yorum gibi hizmetler sunan takiple.com.tr, şirketlerin ve bireylerin platformdaki etkileşimlerini artırmalarına yardımcı olabilir.

  34. Alva Schmitt

    Hey there Vous avez fait un travail fantastique Je vais certainement le digger et le recommander personnellement à mes amis Je suis sûr qu’ils bénéficieront de ce site

  35. Yvonne Tran

    Usually I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

  36. I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty You are wonderful Thanks

  37. Darrin Lehner

    Your blog is a hidden treasure.

Tinggalkan Komentar

Alamat email anda tidak akan disiarkan.